RAZMNOŽAVANJE REZNICAMA

Što se može razmnožavati zakorjenjavanjem reznica ?!
Na ovaj način moguće je razmnožiti: Aucuba japonica (aukuba), Berberis sp. (žutika), Buddleia sp. (ljetni jorgovan), Buxus sp. (šimšir), Caesalpinia sp. (poincijana), Campsis sp. (tekoma), Ceanothus sp. (keanotus), Chaenomeles sp. (ukrasna dunja), Clematis sp. (klematis, pavitina), Cotonaester sp. (dunjarica), Hibiscus rosa sinensis (hibiskus), Ilex sp. (božikovina), Jasminum sp. (jasmin), Kerria sp. (kerija), Lagerstroemia indica (lagestremija), Lavandula sp. (lavanda), Laurus nobilis (lovor), Ligustrum sp. (kalina), Lonicera sp. (kozja krv), Philadelphus sp. (pajasmin), Pittosporum sp. (pitospor), Potentilla sp. (petoprsta), Prunus laurocerasus (lovorvišnja), Pyracantha sp. (vatreni trn), Rosmarinus officinalis (ružmarin), Skimmia sp. (skimija), Spiraea sp. (suručica), Spartium junceum (rnistra), Teucrium sp. (teukrij), Viburnum sp. (bekovina).

Primjer kako razmnožavati zakorijenjavanjem reznica
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula veraLavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera

Za reznice mozete koristiti zeleno ili smedje drvo. Zeleno drvo nalazi se pri samom vrhu grane. Ono nije dobro ako je premekano, no odlicno je ako je cvrsto na dodir. Nekih pet do  deset cm ispod toga nalazi se drvo svijetlo smedje boje, koje je takodjer odlicno za reznice. Za reznice se moze koristiti i starije drvo, koje se nalazi nize na biljci, no postotak zakorjenjenih reznica tada je nesto manji.
Reznica treba biti duga 10-15 cm, debljine od 3 - 10 mm. Idealna je duzina i debljina upola olovke.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera       Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
(klikni na slike za uvecanje)
Listove na donjem dijelu reznice otkinite, a ostale listove potkresite na jednu trecinu. Ako ostavite velike listove, oni ce se sparusiti, jer reznica jos nema korijen kojima bi ih hranila.  Reznica se moze zakorijeniti i bez listica, ali je bolje da koji listic ostane, jer je u njemu pricuvna energija koju reznica koristi dok ne napravi korijen.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera

Napravite kosi rez (45 stupnjeva) odmah ispod pupa, tj. mjesta iz kojega kreće list. Bitno je da je rez kos, da imate vecu povrsinu iz koje ce se razvijati korijen. Korijen se razvija po rubovima reza.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
(klikni na slike za uvecanje)

Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera

Rez umocite u hormon za zakorjenjivanje. Postoje hormoni za zeljaste, poludrvenaste i drvenaste reznice. Za lavandu koristite hormon za lisnate i zeljaste reznice. Nikada ne mocite reznicu direktno u kutijicu sa hormonom, jer se hormon tako onecisti i unisti, vec istresite malo hormona na podlogu, i u to mocite. Dobro je nakon umakanja u hormon lagano lupnuti krajem reznice da otpadne visak zalijepljenog hormona.
Hormon cuvajte na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Njegov rok upotrebe nije neogranicen, obicno pise na kutijici koliki je.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula veraLavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula veraLavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
(klikni na slike za uvecanje)

Zemlju pripremite ovako: pola perlit, pola obicna zemlja za cvijece. Perlit sluzi da razrahli zemlju i učini je laganom. Ako nemate perlit, napravite zemlju laganom i rahlom pomocu suhog lisca, i malo pijeska ili kupite već pripremljenu zemlju.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula veraLavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
(klikni na slike za uvecanje)


Stavite mjesavinu koju ste napravili u MALU posudu. Možete koristiti male plasticne salice od kave. Bitno je da je posuda mala, da biste mogli vidjeti da li se formirao korijen. Ne gurajte reznicu u zemlju, jer cete tako sa nje skinuti sav hormon, vec grancicom ili olovkom probusite rupu, i u nju stavite reznicu, oko 2 cm duboko.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera

Utisnite dobro zemlju oko reznice, i obilno zalijte nekoliko puta, tako da se zemlja natopi. Potom jos malo, vrlo lagano, pritisnite zemlju oko reznice. Domacim vrstama dovoljno je zalijevanje vodom, hibridne vrste bolje je zaliti otopinom fungicida.

Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
I reznica je posadjena.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera

Nakon toga, posudicu sa reznicom treba staviti u najlon vrećicu, dobro zatvoriti, i staviti na toplo mjesto (20-25C), u sjenu. Za dan-dva, na stjenkama PVC folije će se kondenzirati vlaga. Reznici to ne smeta. Foliju - vrečicu otvorite jednom tjedno, samo kratko, da provjerite ima li trulih listica ili lisnih i cvjetnih stapki koje su pozutile ili se ubudjavile. Ako ih ima, pazljivo ih poskidajte. Potom vratite najlon.
Dobro je pored reznice zabiti dva malo duza stapica, da se sprijeci da listici reznice dodiruju najlon, to pogotovo vazi za osjetljive hibridne vrste. Ako imate više reznica možete napravite mini staklenik.
Vlaga u kesici obicno odrzava zemlju vlaznom nekoliko tjedana. Ako je zemlja vlazna, ne zalijevajte dodatno. Bolje zaliti premalo nego previše :-)
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
Mnogo reznica mozete drzati i u mini plasteniku.
U jednu posudicu mozete posaditi i nekoliko reznica, gusto zbijenih jedna uz drugu. Iskusni uzgajivaci cak kazu da je tada postotak zakorjenjivanja bolji. Ja sadim u odvojene posudice, jer tako ne moram mlade biljcice muciti presadjivanjem.
Nakon tri do cetiri tjedna, potrebno je provjeriti da li je reznica formirala korijen.

Ovo je veoma vazan korak u uspjesnom zakorjenjivanju. Neke vrste razviju mnogo listica, cak znaju baciti i cvjetni pup, a jos nemaju korijen. Ako tada skinete kesu, gotovo je, reznica je propala.
Pazljivo izvadite reznicu iz posudice, zajedno sa zemljom. Ako se vide korjencici, zakorjenjivanje je gotovo, pa cete prijeci na postepeno skidanje najlona. Ako se korjencici ne vide, jos je rano, vratite najlon i pocekajte jos koji tjedan.
Lavandula officinalis, sinonimi su Lavandula angustifolia,Lavandula vera
Na ovoj slici vide se korjencici


Ako je reznica zakorjenjena, pocnite je navikavati na okolnu temperaturu. U najlon vrećici temperatura i vlaznost zraka su veci nego u okolini. Ako naglo skinete kesu, reznica moze propasti.
Ja radim tako da ili busim jednu po jednu rupu u kesi, i tako za pet-sest dana kesa bude potpuno izrupana, i biljka naviknuta na okolni zrak, ili, ako su mi reznice u mini-plasteniku, pazljivo iz dana u dan otvaram poklopac po pola cm.
Kad ste reznicu postupno navikli na okolinu, treba je jos naviknuti na sunce, takodjer tijekom 5-6 dana (ljeti i nesto duze, ako je sunce prejako mlade reznice ne treba stavljati na direktno sunce). Sa sjenovitog mjesta na kojemu se zakorjenjivala najprije je prebacite na svjetlije mjesto, a potom u sarenu sjenu. Najbolje je gledati samu biljcicu. Ako po prebacivanju nije klonula, znaci da joj promjena nije prenagla. Ako je klonula, odmah je vratite na prethodnu fazu, i dajte jos malo vise vremena za navikavanje. Reznice koje imaju jaci korijen, lakse se navikavaju na okolinu i sunce.


* ŠTO NIKAKO NE SMIJETE URADITI:
  • ostaviti mnogo lisca na reznici,
  • staviti na zakorjenjivanje dugu granu,
  • skinuti najlon prije nego se uvjerite da je korijen formiran,
  • naglo skinuti najlon,
  • mladu biljcicu naglo staviti na sunce.